Menu

Vossenritten

Van oktober tot en met maart rijden we elke zondagochtend om 10.00 uur, m.u.v. de laatste zondagen van de maand, een vossenrit. Dit is een soort speurtocht van zo'n 40 a 45 kilometer, waarbij de deelnemers op de weg gekrijte pijlen volgen. Een hele kunst, want die zijn slechts10 tot 15 centimeter groot!

Alle deelnemers krijgen bij de start hun vier controlekaartjes en een ijzeren ring met hun lidnummer erop.

 

 

 


Wanneer de deelnemer onderweg een van de maximaal vier controle-emmers tegenkomt, gooit hij hier een controlekaartje in.

 

De 'vos'

Aan het einde van de rit moet de 'vos' gezocht worden. In deze 'ijzeren pijp' moet de ring gegooid worden.
De eerste die dit doet en die ook alle controles heeft gehad, heeft gewonnen.De punten kunnen nu verdeeld worden, dit gebeurt per categorie.

 

Puntenverdeling
Iedere deelnemer krijgt in ieder geval 5 punten wannneer hij goed rijdt en bij fout rijden krijgt hij 3 punten voor de moeite. Als hij voor de start zijn joker heeft ingeleverd, wordt zijn puntenaantal dat hij die dag behaald heeft, verdubbeld. Door rood rijden wordt bestraft met 10 punten aftrek van zijn totaalstand en diskwalificatie voor die dag. 

  Tour 1 Tour 2 Tour 3 MTB Veteranen Recreanten Jeugd
1e 25 25 25 25 25 5 punten per rit 10
2e 21 21 21 21 21   9
3e 18 18 18 18 18   8
4e 16 16 16 16 16   enz.
5e enz. enz. enz enz. enz.    

zie verdere details het reglement.


Uitslag
De uitslag van de vossenrit wordt uiterlijk op de dinsdagavond, na de verreden rit, op de website geplaatst (dit is besloten in de ALV van 7 september 2010).

Categorie├źn
Om de vossenritcompetitie zo eerlijk mogelijk te maken, rijden de deelnemers in verschillende categorie├źn. De echt snelle competitierijders rijden bijvoorbeeld in Tour 1 en de leden die gewoon voor de lol rijden, zijn 'recreant'.

Tour 1
De echte competitierijders rijden in Tour 1. De groep bestaat enerzijds uit snelle jongens, die als eersten bij de vos willen zijn. Dit gaat echter nog wel eens fout, omdat zij daarbij controles en pijlen over het hoofd zien. Hier profiteren de slimmere, langzamere rijders dan weer van. Kortom, ook in Tour 1 maakt iedereen een kans.

Tour 2
Dit is de categorie waarin leden rijden die zichzelf (nog) niet durven wagen aan Tour 1, maar wel wat sneller zijn dan de tour 3 rijders.

Tour 3
Dit is de categorie waarin leden rijden die zichzelf (nog) niet durven wagen aan Tour 2.
De deelnemers rijden over het algemeen wat langzamer en heeft vaak onverwachte winnaars.
Een prima categorie om kennis te maken met het vossejacht-rijden dus.

MTB
Vanaf oktober 2020 start FTCW met een Mountainbike groep. Deze categorie mag dus in tegenstelling tot de overige categorien alleen gereden worden 
met een Mountainbike. Kortgezegd een fiets met dikken banden met noppen.

Veteranen
Leden boven de 55 jaar mogen uitkomen bij de Veteranen. Een maximumleeftijd is er niet, maar de eerste deelnemer van 100 jaar moeten we nog verwelkomen!

Recreanten
De recreanten rijden puur voor de lol. Het maakt ze absoluut niet uit wie er wint ze rijden de rit alsof het een 'avontuurlijke toertocht' is. Voor de moeite krijgen ze wel per rit 5 punten; als zij de speciale 'recreantencontrole' tenminste hebben gehad. Vaak deelnemen wordt dus beloond.

Jeugd
Jongeren (tot 18 jaar) rijden de ritten met of zonder begeleiding.

 

De vossenritten worden gesponsord door van der Drift Hoveniers.

Uitslagen en database mede mogelijk gemaakt door SmartTeam.